4 dienų darbo savaitė. Ar tai įgyvendinama laboratorijoje?

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) direktorius Danas Bakša pasidalino viena idėjų kaip didinti įstaigos patrauklumą darbo rinkoje. Keturių dienų darbo savaitė plačiai aptariama viešoje erdvėje, Lietuvoje dar nedaugelis išbandė šį darbo modelį, tačiau išbandžiusiųjų atsiliepimai – labai geri.

 

D. Bakša:

„Mano veiklą sekantys ne pirmus mėnesius tikriausiai pastebėjote, kad savo darbiniuose prioritetuose aukščiausias vietas skiriu veiklos efektyvumo didinimui tuo pačiu siekiant gerovės darbuotojams.

 

Nuo pat pirmų dienų NVSPL ėmiausi šių sričių ir su komanda buvome pradėję įstaigos procesų tobulinimo projektą, kuriam, deja, koją pakišo jums jau žinoma situacija. Po mano atleidimo, įstaigą paliko reikšmingi darbuotojai ir projektas, kaip bebūtų gaila, į priekį nepasistūmėjo.

 

Šie iššūkiai tik paskatino su dar didesniu užsidegimu imtis prioritetinių klausimų. Tuo labiau, kad jų nebeužgožia pandemijos reikalai. Šis restartas pirmiausiai nukreiptas į žmones, laboratorijos darbuotojus. Jau esu rašęs apie tai, kaip sudėtinga pritraukti specialistus ir išlaikyti esamus darbuotojus, kai turimas biudžetas neleidžia siūlyti konkurencingų atlyginimų, realiai atlyginimai yra labai maži. Praėjusiais metais pasidžiaugėme, jog pirmą kartą per dešimtmetį iš SAM pavyko išreikalauti šiek tiek papildomų lėšų darbo užmokesčio didinimui. Tačiau to nepakanka. Grįžti prie buvusio įstaigos procesų tobulinimo projekto, surasti naujų aukštos kvalifikacijos darbuotojų už siūlomą darbo užmokestį jo įgyvendinimui būtų pernelyg sudėtinga, ypač atsižvelgiant į visas dabartines aplinkybes (pvz., SAM pateikė apeliacinį skundą darbo byloje).

 

Ką galima padaryti, kad taptumėme patrauklia organizacija darbo rinkoje? Ir kad tai padarytume greitai?

 

Viena iš naujų idėjų – 4 DARBO DIENŲ SAVAITĖ. Tai nereiškia darbo savaitės sutrumpinimo penktadieniais užrakinant laboratorijos duris arba padalinant penktos dienos valandas keturioms dienoms. Ne. Tokia 4 dienų darbo savaitė reiškia, jog padalinio vadovas ir darbuotojai efektyviau planuoja darbą, siekdami kiekvienam darbuotojui sudaryti galimybę turėti tris laisvas dienas per savaitę. Reikia pažymėti, jog laboratorijos našumas nesumažėtų, o pačios įstaigos darbo laikas ir toliau liktų nepakitęs. Papildoma laisva diena suteikia žmogui galimybę geriau pailsėti, susitvarkyti asmeninius reikalus, skirti daugiau laiko artimiesiems. Paprastai tokias naudas gaunantis darbuotojas kur kas entuziastingiau vykdo jam pavestas funkcijas, yra linkęs labiau planuoti darbo laiką ir jį išnaudoti efektyviau, kad vėl galėtų mėgautis trumpesne darbo savaite. 4 dienų darbo savaitė dar vadinama „100-80-100 modeliu“ – 100 proc. atlyginimo ir 80 proc. darbo laiko, mainais į 100 proc. produktyvumo.

 

Lietuvoje tokia praktika dar nėra plačiai taikoma, tačiau išbandžiusieji žeria komplimentus. Žinoma, privačioms įmonėms eksperimentuoti ir pritaikyti naujoves pavyksta greičiau. Tačiau jau ir valstybinis sektorius turi gerųjų praktikų. Vilniaus šilumos tinklai nuo pernai darbuojasi keturias dienas per savaitę ir jau džiaugiasi daugiau nei 20 proc. padidėjusiu darbo našumu bei labiau motyvuotais darbuotojais.

 

Su NVSPL padalinių vedėjais jau aptarėme kiek realu tai pritaikyti mūsų įstaigoje. Taip pat kalbėjomės su skirtingų sričių darbuotojais siekiant įvertinti, ar toks veiklos modelis juos motyvuotų. Bendrai galiu pasakyti, kad darbuotojai idėją palaiko, jiems tai būtų stipri motyvacija, jie nori ir yra pasiryžę bandyti. Pabrėžiu, jog tai nebūtų priverstinis, neginčijamas modelis. Kiekvienas esame skirtingas, tad jei pasirodytų, jog daliai darbuotojų geriau sekasi ir labiau priimtina dirbti įprastu tempu visą darbo savaitę – nematau tame jokių problemų. Svarbiausia – efektyvus veiklos planavimas ir kūrimas tokios darbo aplinkos, kurioje žmogus jaučiasi galintis geriausiai atlikti savo darbą. Tai tikrai nėra paprastas ir per mėnesį įgyvendinamas procesas. Tačiau tikiu, kad esame pasiruošę šiam eksperimentui, konsultavomės ir su Valstybine darbo inspekcija bei artimiausiu metu kreipsimės į SAM dėl leidimo tai išbandyti.

 

Sutrumpintos darbo savaitės programas vykdo tokios šalys kaip Danija, Ispanija, Islandija, Japonija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Škotija ir kt. Nevyriausybinės organizacijos „4 Day Week Global“ duomenimis, net 78 proc. darbuotojų, per savaitę dirbančių keturias dienas, patiria mažiau streso, o 63 proc. tokį darbo laiko modelį taikiusių įmonių buvo lengviau pritraukti ir išsaugoti talentingus darbuotojus.“