Kas yra vėžio žymuo?

Vėžio žymenys – organizme esančios medžiagos, suteikiančios informacijos apie tam tikras vėžio rūšis. Dažniausiai tai baltymai, kuriuos gamina vėžio ląstelės. Nevėžinės ląstelės reaguodamos taip pat gali gaminti vėžio žymenis. Bendrai vėžio žymenys padeda gydytojams diagnozuoti ir sužinoti daugiau apie tam tikras vėžio rūšis. Tačiau vėžio žymuo taip pat gali reikšti ir DNR pokyčius.

Vėžio žymenys nurodo tam tikro vėžio buvimą; padeda gydytojams planuoti gydymą; numato pasveikimo tikimybę; padeda stebėti ar vėžys neatsinaujina/nepasikartoja.

Yra du pagrindiniai naviko žymenų tipai: cirkuliuojantys vėžio žymenys ir vėžio audinių žymenys.

Vėžio žymenys:

  • Sėklidžių vėžio žymuo (AFP) naudojamas tiriant pacientus dėl pirminio kepenų vėžio. AFP taip pat padeda nustatyti sėklidžių vėžį ir stebėti jo eigą (iš kraujo).

  • B ląstelių limfoma 2 (BCL-2) padeda ląstelėms augti blokuodamos užprogramuotą ląstelių mirtį ir skatindamas ląstelių išlikimą (slopina arba skatina apoptozę), gelbsti diagnozuojant ir taikant gydymą nuo leukemijos ir limfomos (iš biopsinės medžiagos).

  • BRCA1 ir BRCA2 genų mutacija moterų paveldimam krūties ar kiaušidžių vėžiui nustatyti. Vyrams prostatos ir sėklidžių paveldimam vėžiui nustatyti (iš kraujo, seilių ar naviko biopsijos).

  • Kasos vėžio žymuo (CA 19-9) naudojamas aptikti ir diagnozuoti bei vertinti kasos, tulžies pūslės, tulžies latakų ir skrandžio vėžio gydymo sėkmę (iš kraujo).

  • Kiaušidžių vėžio žymuo (CA125) naudojamas kiaušidžių vėžio diagnostikai, sekant ligos eigą. Taip pat šio žymens koncentracija didėja sergant gimdos kaklelio, storosios žarnos, krūties ir plaučių vėžiu (iš kraujo).

  • Karcinoembrioninis antigenas (CEA) naudojamas gaubtinės žarnos vėžio diagnostikoje, nuo šio žymens priklauso gydymas ir ligos atsinaujinimo, išplitimo masto stebėsena (iš kraujo).

  • Fibrinas/fibrinogenas naudojamas nustatyti šlapimo pūslės vėžio gydymo efektyvumą (iš šlapimo).

  • Laktatdehidrogenzė (LDH) skirta nustatyti leukemijos, limfomos, melanomos, neuroblastomos gydymo efektyvumą (iš kraujo).

  • Prostatos specifinis antigenas (PSA) gali padėti diagnozuoti prostatos vėžį, nustatyti gydymo sėkmę arba patikrinti, ar jis neatsinaujina (iš kraujo). 

  • Tiroglobulinas naudojamas diagnozuojant skydliaukės vėžį. Šį žymenį gydytojai naudoja norėdami nustatyti, ar buvo sėkmingas gydymas, stebėti ar liga neatsinaujino.

Parengė NVSPL Klinikinių tyrimų skyriaus Serologinių tyrimų poskyrio vedėja Rūta Amšiejūtė-Kirlienė

 

Šaltiniai:

https://www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/diagnosis/tumor-markers-fact-sh et

https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/24813-tumor-markers  

https://www.nvi.lt/uploads/pdf/leidiniai%20pacientams/4gentyr.pdf