Maisto, maisto produktų tyrimų sąrašas

Tyrimo pavadinimas

Transportavimo ir laikymo sąlygosTyrimo atlikimo trukmė


Pastabos

ALUS. Alkoholio (etanolio) nustatymas alkoholiniuose gėrimuose gravimetrijos metoduMėginys laikomas gamintojo nurodytomis sąlygomis2–3 d. d.Tyrimui reikalingas kiekis – 1 l
ALUS. Alaus spalvos nustatymas fotometrijos metodu
ALUS. Sausųjų medžiagų nustatymas aluje gravimetrijos metodu
ALUS. Rūgštingumo nustatymas
Akytumo nustatymas duonos, pyrago gaminiuose1–2 d. d.Mėginiai turi būti pristatyti jų originaliose, nepažeistose ir nepradarytose pakuotėse, neraikyti. Mėginio svoris turi būti ne mažesnis nei 300 g.
Lakiųjų azoto bazių nustatymasMėginys užšaldytas

Tyrimui reikalingas kiekis – apie 500 g.

Reikalavimas – 10 žuvų iš vienos siuntos.

Riebalų nustatymas Gerberio metoduMėginys laikomas gamintojo nurodytomis sąlygomis1–2 d. d.

Tyrimui reikalingas kiekis apie 200 ml (jei produktas skystas, pvz. pienas, grietinėlė), 200 g (jei produktas kietas, pvz. varškės sūris)

 

Aspartamo nustatymas nealkoholi­niuose gėrimuose skysčių chromatografijos metodu14 d. d.

Tyrimui reikalingas kiekis apie 1000 ml.

(Pateikiama pilna neatidaryta pakuotė)

Sacharino nustatymas nealkoholiniuose gėrimuose skysčių chromatografijos metodu (saldikliai)
Benzenkarboksi (benzoinės) rūgšties nustatymas chromatografijos metodu

Tyrimui reikalingas kiekis apie 500–1000 ml (g)

(Pateikiama pilna neatidaryta pakuotė)

Sorbo rūgšties nustatymas
Metalo kiekio nustatymas atominės absorbcijos spektrometrijos metodu (cinkas, kalcis, kalis, magnis, natris, varis, geležis)14 d. d.Tyrimui reikalingas kiekis – ne mažiau kaip  5 g
Metalo kiekio nustatymas elektroterminės atominės absorbcijos spektrometrijos metodu (aliuminis, arsenas, baris, chromas, kadmis, kobaltas,  manganas, nikelis, selenas, sidabras, stibis, stroncis, vanadis, švinas)
Metalo kiekio nustatymas šaltų garų atominės absorbcijos spektrometrijos metodu (gyvsidabris)
ENERGINĖ VERTĖ (praktinis (atliekant   tyrimą)):
Energinės vertės skaičiavimas (praktinis)Mėginys laikomas gamintojo nurodytomis sąlygomis4–5 d. d.

Angliavandeniams apskaičiuoti reikalingi kiti tyrimai. Todėl užsakant šį tyrimą, privalo būti užsakyti:

1) Baltymai

2) Riebalai

3) Sausos medžiagos / drėgmė

4) Pelenai

Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g

Angliavandenių vertės skaičiavimas (praktinis)
Baltymų nustatymas Kjeldalio metodu (praktinis)2–3 d. d.Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g
Riebalų nustatymas Soksleto metodu (praktinis)3–4 d. d.
Pelenų (bendrųjų) nustatymas gravimetrijos metodu (praktinis)
Sausųjų medžiagų nustatymas maisto produktuose gravimetrijos metodu (praktinis)2–3 d. d.

Jeigu yra įmanoma, mėginiai turi būti pristatyti jų originaliose, nepažeistose ir nepradarytose pakuotėse arba sandariose pakuotėse, kad   nepakistų drėgmė.

Tyrimui reikalingas kiekis 200-600 g

ENERGINĖ VERTĖ (teorinis (apskaičiuojant)):
Energinės vertės skaičiavimas (teorinis)-2–3 d. d.

Taikoma patiekalams.

Privalo būti pateikta receptūra.

Angliavandenių vertės skaičiavimas (teorinis)
Baltymų vertės skaičiavimas (teorinis)
Riebalų vertės skaičiavimas (teorinis)
Pelenų (bendrųjų) vertės skaičiavimas (teorinis)
Sausųjų medžiagų vertės skaičiavimas (teorinis)
KITI TYRIMAI:   
Alkoholio (etanolio) nustatymas alkoholiniuose gėrimuose gravimetrijos   metoduMėginys laikomas gamintojo nurodytomis sąlygomis

2–3 d. d.

 

 

 

 

 

 

3–7 d. d.

 

 

2–3 d. d.

Alkoholiniai gėrimai, išskyrus alų. Tyrimui reikalingas kiekis – 1–2 l
Azoto nustatymas Kjeldalio metoduTyrimui reikalingas kiekis 200–600 g
Baltymų (be kolageno) kiekio nustatymas mėsoje ir mėsos gaminiuose Tyrimui reikalingas kiekis 200–400 g
Diastazės aktyvumo nustatymas meduje fotometrijos metoduTyrimui reikalingas kiekis 200–400 g
Drėgmės (drėgnio / nuodžiūvio) nustatymas gravimetrijos metodu

Jeigu yra įmanoma, mėginiai turi būti pristatyti jų originaliose, nepažeistose ir nepradarytose pakuotėse arba sandariose pakuotėse, kad  nepakistų drėgmė.

Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g

Druskos nustatymas maisto produkte:

1 ) Jeigu mėginys pristatomas su poreikiu maisto produkto ženklinimui druskos kiekio analizei (tyrimas atliekamas AAS metodu)

2) Jeigu reikalingas druskos kiekis pagal chloridą (tyrimas atliekamas titrimetriniu metodu pagal chloridą). Šis rezultatas negali būti naudojamas maisto produkto etiketėje.

 

 

14 d. d.

 

 

 

 

3–4 d. d.

Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g
Ekstraktyvių medžiagų nustatymas kavos pupelėse, arbatoje, vaistinėje žaliavoje gravimetrijos metodu3–4 d. d.Tyrimui reikalingas kiekis 200–500 g
Homogeniškumo nustatymas1–2 d. d.Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g
Įdaro kiekio nustatymas šaldytuose gaminiuose2–3 d. d.Tyrimui reikalingas kiekis 200–500 g
Karoteno (beta) nustatymas aliejuje fotometrijos metoduTyrimui reikalingas kiekis 200–400 g
Kenkėjų nustatymas grūduose, miltuoseTyrimui reikalingas kiekis 400–800 g
Kofeino nustatymas kavos, kakavos produktuose3–4 d. d.Tyrimui reikalingas kiekis 300–500 g
Krakmolo kiekio nustatymas mėsos gaminiuose3–7 d. d.Tyrimui reikalingas kiekis 200–400 g
Lūžio rodiklio nustatymas skysčiuose refraktometrijos metodu1–2 d. d.Skystiems mėginiams. Tyrimui reikalingas kiekis 100–200 ml
Nitritų nustatymas mėsos gaminiuose fotometrijos metodu2–3 d. d.Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g
Oksidacijos laipsnio arba peroksidų skaičiaus nustatymas riebaluose/aliejuje3–4 d. d.
pH (vandenilio jonų koncentracijos) nustatymas potenciometrijos metodu1–2 d. d.
Priemaišų nustatymas2–3 d. d.
Rūgštingumo (bendrojo) nustatymas titrimetrijos metodu
Sacharidų nustatymas konditerijos gaminiuose titrimetrijos metodu3–4 d. d.
Cukrų arba sacharidų nustatymas poliarimetriškaiTinka ne visiems produktams. Pasikonsultuoti apie konkretų atvejį prieš pristatant mėginį. Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g
Santykinio skysčių tankio nustatymas gravimetrijos metodu2–3 d. d.Tyrimui reikalingas kiekis 200–500 ml
Sausųjų medžiagų nustatymas nealkoholiniuose gėrimuose, sultyse, meduje refraktometrijos metodu
Sulfato kiekio nustatymas turbidimetrijos metodu3–4 d. d.Tinka ne visiems produktams. Pasikonsultuoti apie konkretų atvejį prieš pristatant mėginį. Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g
Tirpių sausųjų medžiagų nustatymas nealkoholiniuose gėrimuose, sultyse refraktometrijos metodu2–3 d. d.Tyrimui reikalingas kiekis 200–500 ml
Vandens aktyvumo rodiklio nustatymas1–2 d. d.

Jeigu yra įmanoma, mėginiai turi būti pristatyti jų originaliose, nepažeistose ir nepradarytose pakuotėse arba sandariose pakuotėse, kad nepakistų drėgmė.

Tyrimui reikalingas kiekis 200–400 g

Vizualinio rodiklio (spalvos / išvaizdos / formos / konsistencijos / elastingumo ar kt.) nustatymas2–4 d. d.Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g, 0,5–1 l

 

Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies). Laboratorija savo veikloje asmens duomenis tvarko BDAR apimtimi.
Privatumo politika.