Tyrimo pavadinimas | Transportavimo ir laikymo sąlygos | Tyrimo atlikimo trukmė |
|
ALUS. Alkoholio (etanolio) tyrimas alkoholiniuose gėrimuose gravimetrijos metodu | Mėginys laikomas gamintojo nurodytomis sąlygomis | 2–3 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis – 1 l |
ALUS. Alaus spalvos tyrimas fotometrijos metodu | |||
ALUS. Sausųjų medžiagų tyrimas aluje gravimetrijos metodu | |||
ALUS. Rūgštingumo tyrimas | |||
Akytumo tyrimas duonos, pyrago gaminiuose | 1–2 d. d. | Mėginiai turi būti pristatyti jų originaliose, nepažeistose ir nepradarytose pakuotėse, neraikyti. Mėginio svoris turi būti ne mažesnis nei 300 g. | |
Lakiųjų azoto bazių tyrimas | Mėginys užšaldytas | Tyrimui reikalingas kiekis – apie 500 g. Reikalavimas – 10 žuvų iš vienos siuntos. | |
Riebalų tyrimas Gerberio metodu | Mėginys laikomas gamintojo nurodytomis sąlygomis | 1–2 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis apie 200 ml (jei produktas skystas, pvz. pienas, grietinėlė), 200 g (jei produktas kietas, pvz. varškės sūris)
|
Aspartamo tyrimas nealkoholiniuose gėrimuose skysčių chromatografijos metodu | 14 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis apie 1000 ml. (Pateikiama pilna neatidaryta pakuotė) | |
Sacharino tyrimas nealkoholiniuose gėrimuose skysčių chromatografijos metodu (saldikliai) | |||
Benzenkarboksi (benzoinės) rūgšties tyrimas chromatografijos metodu | Tyrimui reikalingas kiekis apie 500–1000 ml (g) (Pateikiama pilna neatidaryta pakuotė) | ||
Sorbo rūgšties tyrimas | |||
Metalo kiekio tyrimas atominės absorbcijos spektrometrijos metodu (cinkas, kalcis, kalis, magnis, natris, varis, geležis) | 14 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis – ne mažiau kaip 5 g | |
Metalo kiekio tyrimas elektroterminės atominės absorbcijos spektrometrijos metodu (aliuminis, arsenas, baris, chromas, kadmis, kobaltas, manganas, nikelis, selenas, sidabras, stibis, stroncis, vanadis, švinas) | |||
Metalo kiekio tyrimas šaltų garų atominės absorbcijos spektrometrijos metodu (gyvsidabris) | |||
ENERGINĖ VERTĖ (praktinis (atliekant tyrimą)): | |||
Energinės vertės skaičiavimas (praktinis) | Mėginys laikomas gamintojo nurodytomis sąlygomis | 4–5 d. d. | Angliavandeniams apskaičiuoti reikalingi kiti tyrimai. Todėl užsakant šį tyrimą, privalo būti užsakyti: 1) Baltymai 2) Riebalai 3) Sausos medžiagos / drėgmė 4) Pelenai Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g |
Angliavandenių vertės skaičiavimas (praktinis) | |||
Baltymų tyrimas Kjeldalio metodu (praktinis) | 2–3 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g | |
Riebalų tyrimas Soksleto metodu (praktinis) | 3–4 d. d. | ||
Pelenų (bendrųjų) tyrimas gravimetrijos metodu (praktinis) | |||
Sausųjų medžiagų tyrimas maisto produktuose gravimetrijos metodu (praktinis) | 2–3 d. d. | Jeigu yra įmanoma, mėginiai turi būti pristatyti jų originaliose, nepažeistose ir nepradarytose pakuotėse arba sandariose pakuotėse, kad nepakistų drėgmė. Tyrimui reikalingas kiekis 200-600 g | |
ENERGINĖ VERTĖ (teorinis (apskaičiuojant)): | |||
Energinės vertės skaičiavimas (teorinis) | - | 2–3 d. d. | Taikoma patiekalams. Privalo būti pateikta receptūra. |
Angliavandenių vertės skaičiavimas (teorinis) | |||
Baltymų vertės skaičiavimas (teorinis) | |||
Riebalų vertės skaičiavimas (teorinis) | |||
Pelenų (bendrųjų) vertės skaičiavimas (teorinis) | |||
Sausųjų medžiagų vertės skaičiavimas (teorinis) | |||
KITI TYRIMAI: | |||
Alkoholio (etanolio) tyrimas alkoholiniuose gėrimuose gravimetrijos metodu | Mėginys laikomas gamintojo nurodytomis sąlygomis | 2–3 d. d.
3–7 d. d.
2–3 d. d. | Alkoholiniai gėrimai, išskyrus alų. Tyrimui reikalingas kiekis – 1–2 l |
Azoto tyrimas Kjeldalio metodu | Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g | ||
Baltymų (be kolageno) kiekio tyrimas mėsoje ir mėsos gaminiuose | Tyrimui reikalingas kiekis 200–400 g | ||
Diastazės aktyvumo tyrimas meduje fotometrijos metodu | Tyrimui reikalingas kiekis 200–400 g | ||
Drėgmės (drėgnio / nuodžiūvio) tyrimas gravimetrijos metodu | Jeigu yra įmanoma, mėginiai turi būti pristatyti jų originaliose, nepažeistose ir nepradarytose pakuotėse arba sandariose pakuotėse, kad nepakistų drėgmė. Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g | ||
Druskos tyrimas maisto produkte: 1 ) Jeigu mėginys pristatomas su poreikiu maisto produkto ženklinimui druskos kiekio analizei (tyrimas atliekamas AAS metodu) 2) Jeigu reikalingas druskos kiekis pagal chloridą (tyrimas atliekamas titrimetriniu metodu pagal chloridą). Šis rezultatas negali būti naudojamas maisto produkto etiketėje. |
14 d. d.
3–4 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g | |
Ekstraktyvių medžiagų tyrimas kavos pupelėse, arbatoje, vaistinėje žaliavoje gravimetrijos metodu | 3–4 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis 200–500 g | |
Homogeniškumo tyrimas | 1–2 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g | |
Įdaro kiekio tyrimas šaldytuose gaminiuose | 2–3 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis 200–500 g | |
Karoteno (beta) tyrimas aliejuje fotometrijos metodu | Tyrimui reikalingas kiekis 200–400 g | ||
Kenkėjų tyrimas grūduose, miltuose | Tyrimui reikalingas kiekis 400–800 g | ||
Kofeino tyrimas kavos, kakavos produktuose | 3–4 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis 300–500 g | |
Krakmolo kiekio tyrimas mėsos gaminiuose | 3–7 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis 200–400 g | |
Lūžio rodiklio tyrimas skysčiuose refraktometrijos metodu | 1–2 d. d. | Skystiems mėginiams. Tyrimui reikalingas kiekis 100–200 ml | |
Nitritų tyrimas mėsos gaminiuose fotometrijos metodu | 2–3 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g | |
Oksidacijos laipsnio arba peroksidų skaičiaus tyrimas riebaluose/aliejuje | 3–4 d. d. | ||
pH (vandenilio jonų koncentracijos) tyrimas potenciometrijos metodu | 1–2 d. d. | ||
Priemaišų nustatymas | 2–3 d. d. | ||
Rūgštingumo (bendrojo) tyrimas titrimetrijos metodu | |||
Sacharidų tyrimas konditerijos gaminiuose titrimetrijos metodu | 3–4 d. d. | ||
Cukrų arba sacharidų tyrimas poliarimetriškai | Tinka ne visiems produktams. Pasikonsultuoti apie konkretų atvejį prieš pristatant mėginį. Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g | ||
Santykinio skysčių tankio tyrimas gravimetrijos metodu | 2–3 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis 200–500 ml | |
Sausųjų medžiagų tyrimas nealkoholiniuose gėrimuose, sultyse, meduje refraktometrijos metodu | |||
Sulfato kiekio tyrimas turbidimetrijos metodu | 3–4 d. d. | Tinka ne visiems produktams. Pasikonsultuoti apie konkretų atvejį prieš pristatant mėginį. Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g | |
Tirpių sausųjų medžiagų tyrimas nealkoholiniuose gėrimuose, sultyse refraktometrijos metodu | 2–3 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis 200–500 ml | |
Vandens aktyvumo rodiklio tyrimas | 1–2 d. d. | Jeigu yra įmanoma, mėginiai turi būti pristatyti jų originaliose, nepažeistose ir nepradarytose pakuotėse arba sandariose pakuotėse, kad nepakistų drėgmė. Tyrimui reikalingas kiekis 200–400 g | |
Vizualinio rodiklio (spalvos/išvaizdos/formos/ onsistencijos/elastingumo ar kt.) tyrimas | 2–4 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g, 0,5–1 l |