Tyrimo pavadinimas | Transportavimo ir laikymo sąlygos | Tyrimo atlikimo trukmė |
|
ALUS. Alkoholio (etanolio) nustatymas alkoholiniuose gėrimuose gravimetrijos metodu | Mėginys laikomas gamintojo nurodytomis sąlygomis | 2–3 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis – 1 l |
ALUS. Alaus spalvos nustatymas fotometrijos metodu | |||
ALUS. Sausųjų medžiagų nustatymas aluje gravimetrijos metodu | |||
ALUS. Rūgštingumo nustatymas | |||
Akytumo nustatymas duonos, pyrago gaminiuose | 1–2 d. d. | Mėginiai turi būti pristatyti jų originaliose, nepažeistose ir nepradarytose pakuotėse, neraikyti. Mėginio svoris turi būti ne mažesnis nei 300 g. | |
Lakiųjų azoto bazių nustatymas | Mėginys užšaldytas | Tyrimui reikalingas kiekis – apie 500 g. Reikalavimas – 10 žuvų iš vienos siuntos. | |
Riebalų nustatymas Gerberio metodu | Mėginys laikomas gamintojo nurodytomis sąlygomis | 1–2 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis apie 200 ml (jei produktas skystas, pvz. pienas, grietinėlė), 200 g (jei produktas kietas, pvz. varškės sūris)
|
Aspartamo nustatymas nealkoholiniuose gėrimuose skysčių chromatografijos metodu | 14 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis apie 1000 ml. (Pateikiama pilna neatidaryta pakuotė) | |
Sacharino nustatymas nealkoholiniuose gėrimuose skysčių chromatografijos metodu (saldikliai) | |||
Benzenkarboksi (benzoinės) rūgšties nustatymas chromatografijos metodu | Tyrimui reikalingas kiekis apie 500–1000 ml (g) (Pateikiama pilna neatidaryta pakuotė) | ||
Sorbo rūgšties nustatymas | |||
Metalo kiekio nustatymas atominės absorbcijos spektrometrijos metodu (cinkas, kalcis, kalis, magnis, natris, varis, geležis) | 14 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis – ne mažiau kaip 5 g | |
Metalo kiekio nustatymas elektroterminės atominės absorbcijos spektrometrijos metodu (aliuminis, arsenas, baris, chromas, kadmis, kobaltas, manganas, nikelis, selenas, sidabras, stibis, stroncis, vanadis, švinas) | |||
Metalo kiekio nustatymas šaltų garų atominės absorbcijos spektrometrijos metodu (gyvsidabris) | |||
ENERGINĖ VERTĖ (praktinis (atliekant tyrimą)): | |||
Energinės vertės skaičiavimas (praktinis) | Mėginys laikomas gamintojo nurodytomis sąlygomis | 4–5 d. d. | Angliavandeniams apskaičiuoti reikalingi kiti tyrimai. Todėl užsakant šį tyrimą, privalo būti užsakyti: 1) Baltymai 2) Riebalai 3) Sausos medžiagos / drėgmė 4) Pelenai Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g |
Angliavandenių vertės skaičiavimas (praktinis) | |||
Baltymų nustatymas Kjeldalio metodu (praktinis) | 2–3 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g | |
Riebalų nustatymas Soksleto metodu (praktinis) | 3–4 d. d. | ||
Pelenų (bendrųjų) nustatymas gravimetrijos metodu (praktinis) | |||
Sausųjų medžiagų nustatymas maisto produktuose gravimetrijos metodu (praktinis) | 2–3 d. d. | Jeigu yra įmanoma, mėginiai turi būti pristatyti jų originaliose, nepažeistose ir nepradarytose pakuotėse arba sandariose pakuotėse, kad nepakistų drėgmė. Tyrimui reikalingas kiekis 200-600 g | |
ENERGINĖ VERTĖ (teorinis (apskaičiuojant)): | |||
Energinės vertės skaičiavimas (teorinis) | - | 2–3 d. d. | Taikoma patiekalams. Privalo būti pateikta receptūra. |
Angliavandenių vertės skaičiavimas (teorinis) | |||
Baltymų vertės skaičiavimas (teorinis) | |||
Riebalų vertės skaičiavimas (teorinis) | |||
Pelenų (bendrųjų) vertės skaičiavimas (teorinis) | |||
Sausųjų medžiagų vertės skaičiavimas (teorinis) | |||
KITI TYRIMAI: | |||
Alkoholio (etanolio) nustatymas alkoholiniuose gėrimuose gravimetrijos metodu | Mėginys laikomas gamintojo nurodytomis sąlygomis | 2–3 d. d.
3–7 d. d.
2–3 d. d. | Alkoholiniai gėrimai, išskyrus alų. Tyrimui reikalingas kiekis – 1–2 l |
Azoto nustatymas Kjeldalio metodu | Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g | ||
Baltymų (be kolageno) kiekio nustatymas mėsoje ir mėsos gaminiuose | Tyrimui reikalingas kiekis 200–400 g | ||
Diastazės aktyvumo nustatymas meduje fotometrijos metodu | Tyrimui reikalingas kiekis 200–400 g | ||
Drėgmės (drėgnio / nuodžiūvio) nustatymas gravimetrijos metodu | Jeigu yra įmanoma, mėginiai turi būti pristatyti jų originaliose, nepažeistose ir nepradarytose pakuotėse arba sandariose pakuotėse, kad nepakistų drėgmė. Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g | ||
Druskos nustatymas maisto produkte: 1 ) Jeigu mėginys pristatomas su poreikiu maisto produkto ženklinimui druskos kiekio analizei (tyrimas atliekamas AAS metodu) 2) Jeigu reikalingas druskos kiekis pagal chloridą (tyrimas atliekamas titrimetriniu metodu pagal chloridą). Šis rezultatas negali būti naudojamas maisto produkto etiketėje. |
14 d. d.
3–4 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g | |
Ekstraktyvių medžiagų nustatymas kavos pupelėse, arbatoje, vaistinėje žaliavoje gravimetrijos metodu | 3–4 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis 200–500 g | |
Homogeniškumo nustatymas | 1–2 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g | |
Įdaro kiekio nustatymas šaldytuose gaminiuose | 2–3 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis 200–500 g | |
Karoteno (beta) nustatymas aliejuje fotometrijos metodu | Tyrimui reikalingas kiekis 200–400 g | ||
Kenkėjų nustatymas grūduose, miltuose | Tyrimui reikalingas kiekis 400–800 g | ||
Kofeino nustatymas kavos, kakavos produktuose | 3–4 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis 300–500 g | |
Krakmolo kiekio nustatymas mėsos gaminiuose | 3–7 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis 200–400 g | |
Lūžio rodiklio nustatymas skysčiuose refraktometrijos metodu | 1–2 d. d. | Skystiems mėginiams. Tyrimui reikalingas kiekis 100–200 ml | |
Nitritų nustatymas mėsos gaminiuose fotometrijos metodu | 2–3 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g | |
Oksidacijos laipsnio arba peroksidų skaičiaus nustatymas riebaluose/aliejuje | 3–4 d. d. | ||
pH (vandenilio jonų koncentracijos) nustatymas potenciometrijos metodu | 1–2 d. d. | ||
Priemaišų nustatymas | 2–3 d. d. | ||
Rūgštingumo (bendrojo) nustatymas titrimetrijos metodu | |||
Sacharidų nustatymas konditerijos gaminiuose titrimetrijos metodu | 3–4 d. d. | ||
Cukrų arba sacharidų nustatymas poliarimetriškai | Tinka ne visiems produktams. Pasikonsultuoti apie konkretų atvejį prieš pristatant mėginį. Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g | ||
Santykinio skysčių tankio nustatymas gravimetrijos metodu | 2–3 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis 200–500 ml | |
Sausųjų medžiagų nustatymas nealkoholiniuose gėrimuose, sultyse, meduje refraktometrijos metodu | |||
Sulfato kiekio nustatymas turbidimetrijos metodu | 3–4 d. d. | Tinka ne visiems produktams. Pasikonsultuoti apie konkretų atvejį prieš pristatant mėginį. Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g | |
Tirpių sausųjų medžiagų nustatymas nealkoholiniuose gėrimuose, sultyse refraktometrijos metodu | 2–3 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis 200–500 ml | |
Vandens aktyvumo rodiklio nustatymas | 1–2 d. d. | Jeigu yra įmanoma, mėginiai turi būti pristatyti jų originaliose, nepažeistose ir nepradarytose pakuotėse arba sandariose pakuotėse, kad nepakistų drėgmė. Tyrimui reikalingas kiekis 200–400 g | |
Vizualinio rodiklio (spalvos / išvaizdos / formos / konsistencijos / elastingumo ar kt.) nustatymas | 2–4 d. d. | Tyrimui reikalingas kiekis 200–600 g, 0,5–1 l |