Maisto produktų tyrimų sąrašas

Tyrimo pavadinimas

Tyrimų atlikimo trukmė, darbo dienomis

Mėginio kiekis reikalingas 
tyrimui atlikti**

Bifido bakterijų skaičiaus nustatymas

3

ne mažiau kaip 100 g/ml*

Enterobakterijų (Enterobacteriaceae) aptikimas;

Enterobakterijų (Enterobacteriaceae) labiausiai tikėtino skaičiaus nustatymas

4–5

ne mažiau kaip 100 g/ml*

Enterobakterijų (Enterobacteriaceae) skaičiaus nustatymas kolonijų skaičiavimo metodu

1–2

ne mažiau kaip 100 g/ml*

Enterohemoraginių žarninių lazdelių (Escherichia coli O157) aptikimas

2–6

ne mažiau kaip 100 g/ml*

Kampilobakterijų (Campylobacter spp.) aptikimas

3–6

ne mažiau kaip 100 g/ml*

Koagulazę gaminančių stafilokokų (Staphylococcus aureus ir kitų rūšių) skaičiaus nustatymas

2–5

ne mažiau kaip 100 g/ml*

Koliforminių bakterijų aptikimas

3

ne mažiau kaip 100 g/ml*

Koliforminių bakterijų labiausiai tikėtino skaičiaus nustatymas

3–5

ne mažiau kaip 100 g/ml*

Koliforminių bakterijų skaičiaus nustatymas kolonijų skaičiavimo metodu

1–3

ne mažiau kaip 100 g/ml*

Lūžinių klostridijų (Clostridium perfringens) skaičius

1–3

ne mažiau kaip 100 g/ml*

Mezofilinių bakterijų kolonijas sudarančių vienetų (sporų) skaičiaus nustatymas

3

ne mažiau kaip 100 g/ml*

Mezofilinių pieno rūgšties bakterijų skaičiaus nustatymas

3

ne mažiau kaip 100 g/ml*

Mielių ir pelėsinių grybų skaičiaus nustatymas

Iki 10

ne mažiau kaip 100 g/ml*

Mikroorganizmų skaičiaus nustatymas

3

ne mažiau kaip 100 g/ml*

Monocitogeninių listerijų (Listeria monocytogenes) aptikimas

4–6

ne mažiau kaip 100 g/ml*

Monocitogeninių listerijų (Listeria monocytogenes) skaičiaus nustatymas

2–5

ne mažiau kaip 100 g/ml*

Numanomų patogeninių jersinijų (Yersinia enterocolitica) aptikimas

5–8

ne mažiau kaip 100 g/ml*

Numanomų vaškinių bacilų (Bacillus cereus) skaičiaus nustatymas

1–2

ne mažiau kaip 100 g/ml*

Numanomų žarninių lazdelių (Escherichia coli) aptikimas;

Numanomų žarninių lazdelių (Escherichia coli) labiausiai tikėtino skaičiaus nustatymas

2–4

ne mažiau kaip 100 g/ml*

Pseudomonų (Pseudomonas spp.) skaičiaus nustatymas

2

ne mažiau kaip 100 g/ml*

Salmonella spp. aptikimas

3–7

ne mažiau kaip 100 g/ml*

Sterilumo nustatymas

10–15

ne mažiau kaip 100 g/ml*

Žarninių enterokokų skaičiaus nustatymas

2–3

ne mažiau kaip 100 g/ml*

Sulfitus redukuojančių bakterijų, augančių anaerobinėmis sąlygomis, skaičiaus nustatymas

1

ne mažiau kaip 100 g/ml*

Šigelių (Shigella spp.) aptikimas

3–5

ne mažiau kaip 100 g/ml*

Vibrio parahaemolyticus ir Vibrio cholerae aptikimas

3–6

ne mažiau kaip 100 g/ml*

β-gliukuronidazę gaminančių žarninių lazdelių (Escherichia coli) skaičiaus nustatymas

1

ne mažiau kaip 100 g/ml*

*Atskirais atvejais mėginio kiekis gali būti mažesnis, tačiau būtinai jo turi pakakti tyrimams atlikti

** Jei iš vieno mėginio numatoma atlikti ne vieną mikrobiologinį tyrimą, dėl tikslaus reikalingo mėginio kiekio kreiptis į Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Priėmimo skyrių telefonu (8 5) 234 40 03.

Maisto produktų mėginių transportavimas ir laikymas:

Mėginiai turi būti laikomi ir gabenami taip, kad jų būklė nepakistų. Paimti mėginiai turi būti nugabenti į tyrimų laboratoriją kaip galima greičiau. Gabenant būtina apsaugoti mėginius nuo pašalinių kvapų, tiesioginės saulės spindulių ir kitų nepageidaujamų sąlygų. Atsižvelgiant į produkto laikymo sąlygas, mėginiai turi būti laikomi tokioje temperatūroje:

  • stabilūs – aplinkos, bet ne aukštesnėje kaip 30°C
  • nestabilūs, švieži, atšaldyti, pasterizuoti ir panašūs, sugedę produktai – nuo 0°C iki 4°C
  • sušaldyti produktai – žemesnėje kaip minus 18°C

Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies). Laboratorija savo veikloje asmens duomenis tvarko BDAR apimtimi.
Privatumo politika.