Kodėl svarbu tuberkuliozę diagnozuoti kuo greičiau?

Tuberkuliozė yra viena grėsmingiausių, plačiai pasaulyje paplitusių lėtinių ligų, sąlygojančių didelį mirtingumą. Kiekvienais metais nuo šios ligos miršta beveik tiek pat žmonių, kaip ir nuo ŽIV. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, trečdalis pasaulio gyventojų yra infekuoti tuberkuliozės mikobakterijomis (Mycobacterium tuberculosis). 2021 m. Lietuvoje nustatyti 500 tuberkuliozės atvejų, 31 žmogus mirė*. 

 

Egzistuoja ne tik aktyvi, bet ir latentinė (slaptoji) tuberkuliozės forma, tad liga ne visuomet greitai pastebima. Latentinės tuberkuliozės atveju žmonės dažniausiai nejaučia jokių aktyviai šios formai būdingų požymių, ligą sukeliančių bakterijų paprastai neaptinkama ir seilių pasėlyje mikroskopijos metu. Įtarimų nesukelia ir rentgenologinis ištyrimas.

 

„Profilaktiškai atlikus krūtinės ląstos rentgenogramą galima diagnozuoti tik pažengusią, plaučiuose išplitusią ligą. Rentgeno nuotrauka arba mikobakterijų radimas skrepliuose parodo, kad asmuo serga aktyvia forma ir galėjo užkrėsti kitus. Siekiant suvaldyti šios infekcinės ligos plitimą, labai svarbu yra ankstyva diagnostika, kas leidžia greitai pradėti gydymą ir užkirsti kelią tuberkuliozės užkrato – mikobakterijų – sklaidai ir naujiems užsikrėtimo atvejams“, – paaiškina Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) direktoriaus pavaduotojas Algirdas Griškevičius.

 

Tuberkuliozė plinta oro – lašeliniu būdu. Ore tuberkuliozės sukėlėjas gali išlikti kelias valandas priklausomai nuo aplinkos sąlygų, todėl žmogus, įkvėpęs tuberkuliozės užteršto oro, gali tapti infekuotu. Ligos požymiai priklauso nuo to, kurioje kūno vietoje dauginasi ligos sukėlėjas. Dažniausiai tuberkuliozė pažeidžia plaučius ir pasireiškia šiais požymiais: sunkiu kosuliu, trunkančių tris ar daugiau savaičių, skausmu krūtinėje, skreplių ar kraujo atkosėjimu. Taip pat būdingi ir kiti simptomai: silpnumas ar nuovargis, apetito stoka, drebulys, naktinis prakaitavimas, karščiavimas.

 

NVSPL specialistai rekomenduoja prevenciškai pasitikrinti dėl tuberkuliozės atliekant QuantiFERONTB Gold tyrimą. Iš pateikto kraujo mėginio, pacientui yra tiksliai nustatomas išsiskyrusio gama interferono kiekis, padedantis aptikti ne tik aktyviąją, bet ir latentinę (slaptąja) tuberkuliozės mikobakterijų infekciją. Šio pasaulyje labai paplitusio tyrimo jautrumas ir specifiškumas yra itin aukštas, kas reiškia didelį diagnostikos metodo tikslumą. Tuberkuliozės testas QuantiFERONTB Gold yra tikslesnis nei Mantu tyrimas ar rentgenoskopija / rentgenografija. Mantu testo jautrumas (mantu mėginys) yra 65,8 proc., specifiškumas 35,4 proc, QuantiFERONTB Gold tyrimo jautrumas 8994 proc., specifiškumas – 98 proc. 

 

Tuberkuliozės nustatymo kaina QuantiFERON-TB Gold testu – 32,01 Eur.

 

Tyrimus galite atlikti ANONIMIŠKAI!

 

NVSPL kraujas tuberkuliozės tyrimams imamas:

 

Gėlių g. 9, Vilnius

Pirmadienis–ketvirtadienis 8–11.30 val., tel. 8 670 14159

 

Aušros g. 44, Kaunas

Pirmadienis–trečiadienis 9– 13 val., tel. (8-37) 331 699

 

*Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija

Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies). Laboratorija savo veikloje asmens duomenis tvarko BDAR apimtimi.
Privatumo politika.