Laboratoriniai tyrimai – kodėl tokie svarbūs kepenų sveikatai?

Kepenys – pagrindinė organizmo laboratorija, medžiagų apykaitai svarbus didžiausias vidaus organas. Pirminė kepenų funkcija – valyti ir padaryti nekenksmingais viską, ką suvalgome, įkvepiame ar gauname per odą. Kepenyse kaupiamos tam tikrų vitaminų, mineralinių medžiagų, gliukozės atsargos. Šis organas reguliuoja riebalų kaupimąsi bei cholesterolio gamybą ir išskyrimą, gamina tulžį. Jos neutralizuoja nuodingas medžiagas bei metabolizuoja alkoholį. Dar viena kepenų funkcija yra krešėjimo faktorių gamyba. Kraujo plazmos krešėjimas (koaguliacija) – vienas hemostazės (kraujavimo stabdymo) sistemos elementų.

 

Kepenys neturi skausmo receptorių, todėl esant pradinei kepenų ligos stadijai, daugelis žmonių jaučiasi sveiki. Kartais skundžiasi nedideliu silpnumu, apetito stoka, skausmu ar diskomfortu dešiniajame šone, pykinimu. Tik vėlyvose ligos stadijose išryškėja kepenų ligoms būdingi simptomai: pagelsta oda ir gleivinės, padidėja pilvo apimtis, vargina pilvo skausmas, sutrinka virškinimas. Kepenų ligos progresuoja nebyliai, dėl to neretai diagnozuojamos pavėluotai. 

 

Virusiniai hepatitai (A, B, C, D ir E) – tai viena iš didžiausių šių laikų sveikatos grėsmių. Virusinis hepatitas gali pasireikšti įvairiai – nuo visiškai nepastebimo, besimptomio, iki gyvybei pavojingos žaibiškos formos ar lėtinės ligos. Sergant virusiniu hepatitu B, gali būti pažeisti kiti organai. Jei kepenų uždegimas sunkus, gali vystytis kepenų nepakankamumas. Ilgai sergant virusiniu hepatitu B ar C, didėja rizika susirgti kepenų vėžiu.

 

Hepatitais užsikrečiama tiesioginio kontakto metu su infekuoto asmens krauju, seilėmis, sperma, išskyromis iš lyties takų, taigi užsikėsti galima lytinių santykių metu, naudojantis tomis pačiomis higienos priemonėmis, įvairių medicininių bei kosmetinių procedūrų metu, naudojant į veną leidžiamus narkotikus panaudotomis adatomis ir švirkštais.

 

Hepatitai diagnozuojami atlikus kraujo tyrimą. Hepatito B virusui diagnozuoti pirmiausiai atliekamas hepatito B viruso paviršinio antigeno (HBsAG) tyrimas, šis antigenas atsiranda kraujyje po užsikrėtimo praėjus 6–12 savaičių. Jei šis testas teigiamas, tai žinia, kad asmuo yra infekuotas.

 

Hepatitui C diagnozuoti atliekamas hepatito C viruso antikūnių tyrimas. Antikūnai kraujyje atsiranda praėjus 7–9 savaitėm po galimo užsikrėtimo. Teigiamas tyrimo rezultatas reiškia, kad asmuo yra infekuotas hepatito C virusu ar buvo juo anksčiau užsikrėtęs. Diagnozės patvirtinimui atliekamas hepatito C RNR tyrimas.

 

Minint Pasaulinę hepatito dieną, Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija kviečia pagalvoti apie savo bei artimųjų sveikatą ir atvykti išsitirti kepenų būklę – atlikti HbsAg ir a-HCV tyrimus.

 

Hepatitų tyrimų kainos:

Tyrimo pavadinimas

Kaina

Hepatito B viruso (HBV) HBs paviršinio antigeno nustatymas imunofermentiniu metodu

3,71

Hepatito C viruso antikūnų (a-HCV) nustatymas imunofermentiniu metodu

8,28


Papildomai: Kraujo mėginio paėmimas iš venos laboratoriniam tyrimui atlikti – 2,03 Eur.

 

Tyrimai atliekami:

Gėlių g. 9, Vilniuje, 8 671 81353. Mėginiai imami 8.00–11.30 val.
Aušros g. 44, Kaune, (3 7) 331 681. Mėginiai imami 9–13 val. Reikalinga registracija nurodytu telefonu.

Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies). Laboratorija savo veikloje asmens duomenis tvarko BDAR apimtimi.
Privatumo politika.