Parazitologų radiniai baseinuose

Kiekvienais metais, vadovaujantis Lietuvos higienos norma HN 109:2016 „Baseinų visuomenės sveikatos saugos reikalavimai“, Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) Mikrobiologinių tyrimų skyriaus Parazitologinių tyrimų poskyryje yra atliekami parazitologiniai baseinų vandens tyrimai. Kartais tyrimų metu aptinkami tokie radiniai kaip spalinių, askaridžių, toksokarų ar kaspinuočių kiaušinėliai.

 

Minėtoje higienos normoje rašoma: „Baseino paslaugų teikėjas vartotojui privalo suteikti tikslią, išsamią ir teisingą informaciją apie teikiamas paslaugas, saugų įrangos, inventoriaus naudojimą, su paslauga susijusią galimą riziką vartotojo sveikatai. Informacija teikiama parengtose saugaus vartotojų elgesio taisyklėse ir vidaus tvarkos taisyklėse, kurios turi būti skelbiamos gerai paslaugų vartotojui matomoje paslaugų teikimo vietoje“. Gaila, tačiau ne visi baseinų lankytojai laikosi taisyklių, kaip pavyzdžiui, prieš įeinant į baseino erdvę privaloma nusiprausti duše, kad draudžiama lankytis asmenims, sergantiems infekcinėmis ligomis. O kad nesilaiko šių taisyklių aišku iš to, kad baseinų vandenyje randami žmogui patogeniškų helmintų kiaušinėliai.

 

Dažniausiai pasitaikantys parazitai – spalinės ir jų sukeliama enterobiozė

 

Tai mažytės, apie 0,5–1 cm ilgio kirmėlaitės, sukeliančios ligą, vadinamą enterobioze. Spalinės žmogaus žarnyne gyvena neilgai, tik apie mėnesį, tačiau jų buvimas pasireiškia itin nemaloniai – niežti ir „dega“ išangė (dėl kirmėlių šliaužiojimo ir jų išskiriamų medžiagų). Spalinės aktyviai išlindusios pro išeinamąją angą, išangės srities raukšlėse produkuoja kiaušinius (kiekviena patelė – apie 10 000–15 000 kiaušinių) tuo pat metu išskirdamos itin odą dirginančias medžiagas. Spalinė elgiasi protingai, nes jos kiaušinėliai ant žmogaus kūno subręsta per 4–6 valandas ir asmuo, besikasydamas sėdmenis, vėl pakartotinai užsikrečia. Jei spalinių parazituoja daug – išangę gali niežėti ištisomis paromis – dieną ir naktį. Didelis kiekis spalinių gali imituoti apendicito priepuolį. Jos gali nušliaužti į moterų lytinius takus, šlapimtakius, sukelti jų uždegimą ar net šlapimo nelaikymą. Pasitaiko atvejų, kai sirgdamas enterobioze žmogus nejaučia jokių simptomų.

 

Kaip atsiskratyti šios bjaurios ligos

 

Nesilaikydamas asmens higienos žmogus, kad ir kiek bevartotų medikamentų, nuo enterobiozės neišsigydys, nes medikamentai žudo gyvas spalines, o kiaušinėlių neveikia. Jei kiaušinėlių yra aplinkoje (ant patalynės, durų rankenų, stalų, kėdžių, telefono, kompiuterio klaviatūros ir kt.) – žmogus užsikrečia pakartotinai. Gydantis medikamentais reikia kartu atlikti visą eilę namų švarinimo ir asmens higienos procedūrų. Vadinasi, asmuo, eidamas į viešo baseino erdvę, prieš tai duše privalo itin kruopščiai nusiprausti, kad neplatinti spalinių kiaušinėlių. Tuo pačiu, jei kartu į baseiną eina tėvai su vaikais, tėvai turėtų nuprausti vaikus ar bent padėti vaikams nusiprausti, ypač gerai nuskalaujant  sėdmenų sritį. Pagyvenę asmenys, mėgstantys pasilepinti baseino teikiamais malonumais, kaip ir kiti, taip pat turėtų nepamiršti pasirūpinti kūno švara prieš lipdami į bendro naudojimosi baseinų vandenį, nes šiai ligai amžiaus limitų nėra.

 

 

Nors šios invazijos plitimas baseino keliu yra mažai tikėtinas, tačiau daugelyje parazitologų tirtų vandens mėginių rasti spalinių kiaušinėliai buvo su gyvomis lervomis. Asmuo, netyčia gurkštelėjęs baseino vandens, kuriame yra spalinių kiaušinėlių, vis tik turi tikimybę užsikrėsti spalinėmis.

 

Sergant enterobioze, rekomenduotina namuose praustis tik duše, o prieš pradedant lankyti baseiną NVSPL parazitologai rekomenduotų išsitirti dėl spalinių buvimo organizme. Šio tyrimo pagalba gali būti išsiaiškintos ir tokios negalavimų priežastys kaip dirglumas, nemiga, pilvo skausmas.

Įvairaus brendimo stadijų spalinių kiaušinėliai (žymiai padidinti, realybėje – spalinių kiaušinėlio dydis yra tik 50–60 µm x 20–30 µm ir jie matomi tik mikroskopo pagalba)

Nuotrauka iš medical-labs.net  

 

Mikrobiologinių tyrimų skyriaus
Parazitologinių tyrimų poskyrio informacija

 

Kontaktai pasiteiravimui:

 

Tel. 8 670 14159

El. p. priimamasis.geliu@nvspl.lt

Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies). Laboratorija savo veikloje asmens duomenis tvarko BDAR apimtimi.
Privatumo politika.