Sveikatos mokymai grožio specialistams – kodėl to reikia?

Tarptautinė Grožio diena – gera proga grožio specialistams priminti, kad jų veikla ne tik dinamiška, kūrybiška, teikianti estetinį malonumą klietui, bet ir reikalaujanti nemažos atsakomybės. Jūs tampate atsakingas ne tik už rezultatą, bet tam tikra dalimi ir už kliento sveikatą. Kas tas grožis be sveikatos? Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) sveikatos mokymo specialistai atsako į dažniausiai užduodamus klausimus apie sveikatos mokymus grožio srities specialistams.

Prie grožio paslaugų priskiriamos plaukų priežiūros, veido ir kūno, nagų priežiūros, tatuiravimo, ilgalaikio makiažo, papuošalų vėrimo paslaugos. Nesaugiai teikiant grožio paslaugas, su grožiu galima gauti ir tokių „dovanų“ kaip grybelinės infekcijos, niežai, utėlėtumas, karpos, hepatitai B ir C, Herpes simplex virusas ar net ŽIV.

Prieš pradedant teikti grožio paslaugą (-as), būtina turėti leidimą-higienos pasą (LHP), pažymintį, kad patalpos, įranga, priemonės atitinka sveikatos saugos reikalavimus. Taip pat svarbu, kad pats grožio paslaugos teikėjas būtų pasitikrinęs sveikatą ir išklausęs higienos mokymus bei turėtų tai liudijančius dokumentus, asmens medicininę knygelę ir sveikatos žinių bei įgūdžių atestavimo pažymėjimą (SŽAP).

LHP išduoda visuomenės sveikatos centrai, įvertinę patalpų, įrangos, priemonių higieninę būklę, sveikatą pasitikrinti galite asmens sveikatos priežiūros įstaigose (ar darbo medicinos kabinetuose), o higienos ir pirmosios pagalbos žinias liudijantį pažymėjimą, SŽAP, išduoda ir NVSPL.

Pažymėjimai išduodami išklausius bendrosios bei specialiosios higienų ir pirmosios pagalbos mokymus, atlikus žinių patikrinimo testus ir atlikus praktines užduotis.

Dalyvaujat higienos mokymuose aptariamos šios temos:

1. Teisės aktai, reglamentuojantys grožio paslaugų sveikatos saugos reikalavimus.

2. Patalpų, naudojamo inventoriaus, įrangos, jų priežiūros sveikatos saugos reikalavimai.

3. Kosmetikos gaminių, dažų, papuošalų, naudojamų teikiant grožio paslaugas, sveikatos saugos reikalavimai.

4. Informacija apie riziką, susijusią su paslaugų teiskimu, galimas komplikacijas.

5. Instrumentų (įrankių) priežiūra, valymo, dezinfekcijos, sterilizacijos reikalavimai.

6. Reikalavimai asmenims, teikiantiems grožio paslaugas, jų asmeninės apsaugos priemonės.

7. Užkrečiamųjų odos ir alerginių ligų profilaktika.

 

Skubantiems ir nusprendusiems žinių patikrinimui pasirengti savarankiškai, rekomenduojame susirasti higienos normą, skirtą grožio paslaugas teikiantiems asmenims.

Grožio specialistai, prireikus, turi mokėti suteikti pirmąją pagalbą ir turėti tai liudijantį SŽAP.

Bendrosios (HB) ir specialiosios higienos (H3) pažymėjimai yra išduodami visam laikui, kol teiksite grožio paslaugas, o pirmosios pagalbos žinias ir Pažymėjimą reikia atnaujinti kas penkerius metus.

NVSPL Sveikatos mokymo specialistai rengia mokymus, išduoda pažymėjimus, konsultuoja. Telefonus pasiteiravimui rasite čia: https://nvspl.lt/kainos/privalomasis-mokymas

Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies). Laboratorija savo veikloje asmens duomenis tvarko BDAR apimtimi.
Privatumo politika.