Vartotojams – tik saugus maistas

Visame pasaulyje maisto produktų kokybei ir saugumui užtikrinti skiriamas vis didesnis dėmesys. Ypač svarbi maisto sauga yra mikrobiologiniu požiūriu. Maisto produktų mikrobinės taršos keliamas pavojus yra vienas pagrindinių per maistą plintančių ligų šaltinių. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) statistikos duomenys kelia nerimą – kasmet visame pasaulyje su nesaugaus maisto vartojimu siejama maždaug 2 milijonai žmonių (daugiausia vaikų) mirčių. Maiste esančios bakterijos, virusai, grybeliai ar cheminės medžiagos gali sukelti daugiau nei 200 ligų – nuo viduriavimo iki vėžinių susirgimų.

 

Siekiant apsaugoti visuomenės sveikatą, yra nustatomi suderinti maisto priimtinumui taikomi saugos kriterijai – visų pirma, tam tikrų patogeninių mikroorganizmų (tokių kaip salmonelių, listerijų, kampilobakterijų vibrionų ir kt.) buvimo maiste kriterijus. Mikrobiologinis kriterijus apibrėžia maisto produkto, maisto produkto partijos ar proceso priimtinumą pagal tai, ar jame nėra patogeninių mikroorganizmų ir pagal indikatorinių mikroorganizmų skaičių, tenkantį masės, tūrio, ploto ar partijos vienetui. 
 

Nuotrauka © Otto NorinUnsplash

 

Didelis dėmesys skiriamas kontroliuoti ir suvaldyti mikroorganizmus maiste ir maisto produktuose.  Europos Tarybos Reglamente (EB) Nr. 178/2002 nustatyti bendrieji maisto saugos reikalavimai, pagal kuriuos nesaugus maistas negali būti pateikiamas į rinką. Mikrobiologiniais kriterijais taip pat galima vadovautis sprendžiant, ar maisto produktai ir tų produktų gamybos, perdirbimo ir paskirstymo procesai yra priimtino lygio. Mikrobiologiniais kriterijais visada turėtų būti vadovaujamasi įgyvendinant Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (RVASVT) principais paremtas procedūras ir kitas higienos kontrolės priemones.

 

 

Visame pasaulyje maisto pramonės rinkos augimas kiekvienais metais sparčiai kyla. Išlieka konkurencija, kuriant naują ir tuo pačiu sveiką, produktą, kuris būtų tinkamas šių dienų vartotojams. Maisto produktų gamintojai užtikrina, kad jų maisto produktai atitiktų teisės aktuose reglamentuotus mikrobiologinius kriterijus. Tačiau už maisto saugą atsakingi ne tik gamintojai, bet ir tiekėjai, prekybininkai bei patys vartotojai, kurie turėtų daugiau dėmesio kreipti į tai, kaip maistas yra ruošiamas ir saugomas, nepamiršti  sekti, ar nepasibaigęs jo galiojimo laikas.

 

Nuotrauka © Jorge ZapataUnsplash

 

Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje (NVSPL) nuolat atliekami plataus spektro maisto, vandens, paviršių plovinių nuo maisto gamybos objektų mikrobiologiniai tyrimai, kurie pagal teisės aktus ir tarptautinius standartus atitinka aukščiausius reikalavimus. Kviečiame maisto produktų gamintojus maisto mėginius bei mėginius nuo gamybos aplinkos išsitirti mūsų laboratorijoje.

 

Daugiau informacijos dėl mėginių pridavimo:
Tel. (8 5) 210 6850
El. p. priimamasis.zolyno@nvspl.lt

 

Daugiau informacijos dėl sutarčių sudarymo:
Tel. (8 5) 210 5788
El. p. ruta.guzaviciene@nvspl.lt

 

Informaciją parengė NVSPL Klaipėdos skyriaus
Mikrobiologinių tyrimų poskyrio vedėja
Ramutė Staponkienė
 

blokas kairėje

blokas dešinėje

Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies). Laboratorija savo veikloje asmens duomenis tvarko BDAR apimtimi.
Privatumo politika.