ŽIV tyrimas – infekcijos prevencijai, gydymui ir priežiūrai

Gruodžio 1 d. minima Pasaulinė AIDS diena, skirta atkreipti visuomenės dėmesį į problemas, susijusias su ŽIV/AIDS. Ši diena – tai galimybė skleisti supratimą apie ŽIV infekcijos prevencijos, gydymo ir diskriminacijos mažinimo svarbą visuomenei.

Nuo 1990 m. yra pasiektas ryškus progresas, bet žmogaus imunodeficito viruso infekcija dar vis yra pasaulinė visuomenės sveikatos problema ir iššūkis. Dėl COVID-19 pandemijos ŽIV prevencija, testavimas, gydymas ir kitos sveikatos priežiūros priemonės išlieka sunkiau prieinamos pažeidžiamoms grupėms. Todėl Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) kartu su partneriais kviečia sveikatos priežiūros specialistus ir bendruomenes vienytis teikti visas šias paslaugas siekiant stabdyti infekcijos plitimą. PSO kaip vieną iš globalių uždavinių yra iškėlusi šūkį iki 2030 m. sustabdyti AIDS epidemiją.

ŽIV infekcijos aptikimas vėlyvose ligos stadijose yra viena iš jos plitimo Europoje priežasčių. Vienas iš keturių AIDS atvejų, išsivysčiusių vėlai po užsikrėtimo, rodo blogą ŽIV priežiūrą bei nepakankamą prieinamumą prie antiretrovirusinės terapijos.

ŽIV infekcijai būdinga ilgai trunkanti besimptomė ligos eiga: žmonės nejaučia ir nežino, kad yra užsikrėtę patys ir gali užkrėsti kitus. Ankstyva diagnozė yra pagrindinė strategijos dalis neleisti ŽIV infekcijai progresuoti į AIDS bei sustabdyti tolimesnį viruso perdavimą. Todėl, mažinant pavėluotų diagnozių skaičių, rekomenduojama kiekvienam įvertinti savo rizikos veiksnius ir išsitirti.

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) kartu su ŽIV ir AIDS paveiktų moterų bei jų artimųjų asociacija „Demetra“ kviečia visus pasidaryti nemokamą greitąjį tyrimą dėl ŽIV:

Aušros g. 44, Kaune (Darbo dienomis 9–13 val., reikalinga registracija tel. 8 37 33 1681)

Kontaktai pasiteiravimui: (8 37) 33 1681

Tyrimas atliekamas anonimiškai.

Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies). Laboratorija savo veikloje asmens duomenis tvarko BDAR apimtimi.
Privatumo politika.