Kokią žalą gali sukelti neracionalus vaistų vartojimas?

Neracionalus vaistų vartojimas yra svarbi problema, su kuria susiduria sveikatos sistemos visame pasaulyje. Nors vaistai gali suteikti didelės naudos pacientams, kai jie yra teisingai ir tinkamai vartojami, neracionalus vaistų vartojimas gali turėti žalingų pasekmių tiek individualiam pacientui, tiek visai sveikatos sistemai.

Vartojimo priežastys

Yra kelios svarbios priežastys, dėl kurių vyksta neracionalus vaistų vartojimas. Pirmiausia, tai gali būti susiję su pacientų ir visuomenės supratimo trūkumu apie vaistų veiksmingumą, šalutinius poveikius ir tinkamą vartojimą. Dažnai žmonės gali savarankiškai pradėti vartoti vaistus pagal patarimus iš socialinių tinklų ar pažįstamų, ignoruodami gydytojo nurodymus arba nepasitarę su specialistu.

Antra, neracionalus vaistų vartojimas gali būti susijęs su gydytojų elgesiu ir praktika. Kai kurie gydytojai skiria per daug vaistų pacientams, net jei jie nėra būtini arba nėra pakankamai pagrįsti moksliniais tyrimais. Tai gali būti susiję su finansiniais motyvais arba paciento spaudimu gauti greitą rezultatą.

Pasekmės

Neracionalus vaistų vartojimas gali turėti rimtų pasekmių tiek pacientams, tiek visai sveikatos sistemai. Individualiems pacientams tai gali reikšti nepageidaujamų šalutinių poveikių atsiradimą, nes veiksmingi ir saugūs vaistai tampa nuošaliu įrankiu jų gydymui. Be to, tai gali sukelti vaistų sąveikos ar perdozavimo pavojų, ypač jei pacientas vartoja kelis skirtingus vaistus.

Visos sveikatos sistemos taip pat kenčia nuo neracionalaus vaistų vartojimo. Papildoma vaistų naudojimo ir skyrimo nereikalingais atvejais sąnauda gali labai padidinti sveikatos priežiūros išlaidas. Be to, didėjant antimikrobinių vaistų atsparumo problemoms, netinkamas antibiotikų vartojimas gali lemti sunkiai gydomų infekcijų atsiradimą.

Galimi sprendimai

Norint mažinti neracionalų vaistų vartojimą, būtina imtis veiksmų tiek pacientų, tiek sveikatos priežiūros specialistų lygmeniu. Svarbu vykdyti nuolatinį pacientų švietimą ir informuoti juos apie tinkamą vaistų vartojimą, svarstant veiksmingumą ir šalutinius poveikius. Reikia akcentuoti, kad vaistų vartojimas turėtų būti vykdomas tik pagal gydytojo nurodymus.

Gydytojams reikia skatinti sąmoningą vaistų skyrimo praktiką, grindžiamą moksliniais tyrimais ir rekomendacijomis. Taip pat svarbu užtikrinti, kad būtų griežtai laikomasi etinių principų, o sprendimus dėl vaistų skyrimo priimtų remiantis paciento individualiais poreikiais.

Taigi, neracionalus vaistų vartojimas kelia rimtą grėsmę pacientų sveikatai ir sveikatos sistemai. Efektyvi prevencija ir švietimas gali padėti sumažinti šią problemą. Svarbu didinti žmonių supratimą apie vaistų vartojimą ir įtraukti visus suinteresuotuosius subjektus, siekiant užtikrinti racionalų ir saugų vaistų vartojimą. Tik taip galėsime kovoti su neracionaliu vaistų vartojimu ir užtikrinti geresnę sveikatos priežiūrą visuomenei.

Parengė NVSPL viešųjų ryšių specialistė Ernesta Šneideraitytė

 

Šaltiniai:

1.     World Health Organization. (2017). Medication safety in polypharmacy. Accessible at: https://www.who.int/patientsafety/topics/polypharmacy/en/

2.     Centers for Disease Control and Prevention. (2020). Prescription Drug Overdose. Accessible at: https://www.cdc.gov/drugoverdose/index.html

3.     World Health Organization. (2019). Antimicrobial resistance. Accessible at: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/antimicrobial-resistance