NVSPL atšventė sukaktį: 20 metų darbo, patirties, pasiekimų

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) atšventė 20 metų sukaktį. Liepos 13-ąją NVSPL sveikino susirinkęs būrys svečių, kolegų bei darbuotojų. Taip pat padėkomis apdovanoti 20-metį NVSPL dirbantys darbuotojai.

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija įkurta 2003 metų liepos 10 dieną. Šiemet Laboratorija skaičiuoja 20-metį. Šia proga laikinoji Laboratorijos direktorė Svajūnė Muralytė priminė sukauptą patirtį, pasiekimus ir linkėjo siekti daugiau: „Nebuvo metų, neatnešusių problemų, iššūkių ir nemalonių įvykių. Šiandien galiu pasidžiaugti, kad iškilusios problemos mūsų nepalaužė, bet užgrūdino. Tapome stipresni, išmintingesni, pasirengę naujiems pokyčiams ir nebijantys iššūkių“. Viena ilgamečių Laboratorijos darbuotojų, direktoriaus pavaduotoja Rosita Marija Balčienė susirinkusiesiems apžvelgė įstaigos ilgametę istoriją ir nueitą kelią.

Sveikatos pasaugos ministras Arūnas Dulkys perdavė sveikinimą, kuriame akcentuoja, kad nematomas darbas svarbiausias: „Mes nematome tūkstančių žmonių, kurie anksti keliasi ryte, kad iškeptų mums duonos, be jos negalėtume gyventi; mes nematome tūkstančių darbuotojų, kurie rūpinasi, kad turėtume elektros, be jos negalėtume dirbti. Jūsų darbo prigimtis panaši – savo tyliu, dažnai nematomu darbu versti pasaulį suktis, nes be sveikos, nuo ligų saugomos visuomenės nebus viso kito – ekonominio klestėjimo, visuotinės santarvės, pagaliau, sveiko ir aktyvaus žmogaus“.

Laboratorijos sukakties proga simboliškai pagerbti darbuotojai, kurie šiemet skaičiuoja darbo 20-metį įstaigoje. Padėkos raštais apdovanoti daugiau kaip 20 darbuotojų.

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija įsteigta 2003 m. liepos 10 dieną. Pirmieji žingsniai laboratorijos link žengti dar 1805 metais, kai buvo įkurta Vilniaus medicinos draugija. 1887 m. atidaryta Chemijos–bakteriologijos mikroskopijos laboratorija. Tai buvo pirmoji tokio tipo laboratorija Vilniuje ir antroji to meto Rusijos imperijoje, skirta praktiniams diagnostikos tikslams. 1909 m. įkurta Vilniaus miesto Analitinė laboratorija, kuri buvo orientuota chemijos ir bakteriologijos srityse. 1928 m. ši laboratorija reorganizuota į Maisto produktų ir vartojimo priemonių tyrimo laboratoriją. 1939 m. Vilniaus kraštą gražinus Lietuvai, ši laboratorija buvo pavadinta Vilniaus valstybine higienos laboratorija. 1940 m. birželio 15 d. Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą, Vilniaus valstybinė higienos laboratorija 1941 m. pavadinta Vilniaus sanitarijos ir epidemiologijos stotimi, kurios pagrindinė funkcija – atlikti higienos ir techninės sanitarijos analizes. Antrojo pasaulinio karo metu nacistinei Vokietijai okupavus Lietuvą, Vilniaus sanitarijos ir epidemiologijos stotis buvo uždaryta, kuri vėl pradėjo veikti 1944 m. Bėgant metams integruotos įvairios laboratorijos, kurios padėjo atlikti skirtingus tyrimus. 1991 m. Vilniaus miesto sanitarijos epidemiologijos stoties, tuo pačiu ir laboratorijų pavadinimas keičiamas į Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus miesto higienos centrą, vėliau reorganizuotas į Vilniaus regioninį higienos centrą, šis į Vilniaus visuomenės sveikatos centrą. 2001-aisiais, prie Vilniaus visuomenės sveikatos centro prisijungus ir Respublikinio mitybos centro Chemijos laboratoriją, šio centro laboratorijos tapo pajėgiausiomis visoje visuomenės sveikatos priežiūros įstaigų sistemoje. Tai paskatino 2003 m. įsteigti Nacionalinį visuomenės sveikatos tyrimų centrą, kuris 2008 m., prijungus prie jo devynių teritorinių visuomenės sveikatos centrų laboratorijas, buvo pervadintas į Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją.

Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies). Laboratorija savo veikloje asmens duomenis tvarko BDAR apimtimi.
Privatumo politika.